MAGAZINE

1OO anys de Can Duran, 1923-2023

12/12/2023
Helena Frigola

Celebrem el nostre centenari de Can Duran, un establiment que ha estat un element central en les vides dels ciutadans durant un segle sencer. Amb la celebració d'aquest centenari, hem reflexionat sobre el nostre passat, i també amb una mirada cap al futur

Celebrem els 100 anys de Can Duran, 1923-2023

Trajectòria: Can Duran (1923) - ARC Duran (1988) - ARCmoda (2001)

Aquesta és la història de quatre generacions d’una família que, des del 1923, es dedica al món del comerç. Sumar anys és bonic, però quan observes la trajectòria, te n’adones que han passat bons i mals moments, però et quedes amb els més bons, que són els han donat la força per arribar al centenari de Can Duran.

Els fundadors de tota aquesta dinastia de comerciants van ser Joan Duran i la seva dona, la Conxita Baus. Primer, a la Porta dels Turers, fent cistells i sarrons (per a portar el carbó) i, més endavant, al número 45 de la Plaça de Major de Banyoles. Tot i això, qui va saber tirar endavant el negoci familiar, marcat per la guerra, va ser la Conxita. Era una dona valenta que no va dubtar a llogar habitacions a la casa de la plaça Major durant les èpoques difícils per poder pagar totes les factures. Aquest caràcter emprenedor va marcar les futures generacions: l’aprenentatge de buscar sempre solucions a les adversitats per tirar endavant els negocis propis.

La segona generació la conformen els germans Jaume (conegut com el Ros de Plaça) i Pere Duran. En Jaume, una persona amb una gran aptitud comercial, col·laborava amb moltes activitats lúdiques a la població. Participava cada any al Concurs de Pessebres i formava part del Manípul de Manaies. Cada Diumenge del Ram, els nens i nenes portaven a beneir a l’església de Santa Maria dels Turers les palmes que ell, juntament amb la seva dona, la Juanita Costa, havien elaborat. A la seva botiga es venien joguines, tot tipus de cistells i persianes, catifes i marroquineria. El seu caràcter familiar el va impulsar a portar a terme diferents iniciatives a la botiga: per exemple, els clients que compraven durant la Campanya de Reis rebien una entrada per a l’esdeveniment que organitzava amb els Reis Mags, on els nens i nenes els podien llegir les seves cartes. Potser actualment veiem aquesta experiència

comercial molt senzilla, però estem parlant dels anys vuitanta, i això suposava un gran repte i una innovació.

La Dolors Duran i la Conxita Duran són la tercera generació. Ambdues germanes regenten, cadascuna, la seva botiga. La germana gran, la Dolors, continua el seu negoci a la plaça Major de Banyoles, on es troba l’establiment emblemàtic de la família, així com el Museu Familiar de joguines antigues i figures de pessebre. La Dolors, juntament amb el seu marit Joan Frigola, va ampliar el negoci amb la botiga ARC. Actualment, estan al capdavant d’aquestes dues activitats, on han anat evolucionant des de botiga de joguines fins a una botiga multimarca amb una gran varietat d’articles (marroquineria, sabateria, roba i joguines), i àmplia gamma de preus. La Conxita, al seu torn, manté la botiga de “la carretera” (Avinguda Països Catalans), on ven tot tipus de marroquineria, tant per a home com per a dona, així com articles de viatge. També té una línia de roba de dona. Tant la Conxita com la Dolors han dedicat tota la seva vida als negocis, deixant un llegat comercial a la nostra ciutat molt satisfactori.

L’Helena Frigola pertany a l’última generació que, de moment, continua en el comerç. La seva manera de treballar, juntament amb els valors familiars que ha heretat, li han permès impulsar la seva propi projecte, la botiga ARCmoda, tant a nivell offline com online.